By

Tänk kutsuu: Seminaari käyttäytymistaloustieteen mahdollisuuksista politiikassa

Käyttäytymistieteelliseen näyttöön perustuva yhteiskuntapolitiikka Suomessa -seminaari
Torstaina 5.6. klo 13–17
Hanken Svenska handelshögskolanin juhlasalissa (Arkadiankatu 22, Helsinki)
Ennakkoilmoittautuminen

Yhteiskunnallisia ongelmia ratkaistaessa ihmisten oletetaan käyttäytyvän rationaalisesti, mikä usein kuitenkin johtaa politiikkatoimien epäonnistumiseen. Voisiko sen sijaan käyttäytymistieteellisen näytön soveltaminen yhteiskuntapolitiikan valmistelussa parantaa poliittisten toimien onnistumista? Kansainvälisiä esimerkkejä löytyy niin terveyden, energiankulutuksen kuin työllistymisen aloilta.

Ajatushautomo Tänkin seminaari tarjoaa kansainvälisten huippuasiantuntijoiden johdolla tiiviin paketin ajankohtaista tietoa siitä, miten tehdä vaikuttavampaa, näyttöön perustuvaa yhteiskuntapolitiikkaa. Seminaarissa esiintyvät:

  • Britannian valtionhallinnon korkeimpana virkamiehenä toiminut lordi Gus O’Donnell (UK Cabinet Secretary 2005-2011), joka oli perustamassa Behavioral Insights Team -yksikköä Isossa-Britanniassa
  • Käyttäytymistaloustieteen uranuurtaja, professori George Loewenstein (Herbert A. Simon Professor of Economics and Psychology at Carnegie Mellon University, USA)
  • Tanskalainen käyttäytymistieteen tutkija Pelle Guldborg Hansen (Director of The Initiative for Science, Society & Policy, Chairman of the Danish Nudging Network).

Useat käyttäytymistieteeseen perustuvat toimenpiteet huomioivat valinnanvapauden paremmin kuin perinteisemmät politiikan keinot, kuten sääntely tai verotus. Lisäksi käyttäytymistieteellinen näyttö auttaa päätöksentekijöitä ennakoimaan paremmin poliittisten toimenpiteiden seurauksia. Seminaarin päättää paneelikeskustelu siitä, miten suomalaisessa yhteiskuntapolitiikassa voitaisiin entistä enemmän soveltaa käyttäytymistieteellistä näyttöä ja hyötyä siitä. Paneeliin osallistuvat yhdessä vierailevien esiintyjien kanssa valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen Valtioneuvoston kansliasta sekä käyttäytymistaloustieteen apulaisprofessori Topi Miettinen Hanken Svenska handelshögskolanista.

Seminaari on suunnattu ensisijaisesti kansallisen ja paikallistason päättäjille ja virkamiehille, mutta myös tutkijat ja laajempi yleisö ovat tervetulleita. Seminaari on maksuton ja englanninkielinen.Tarkempi ohjelma julkaistaan lähempänä tilaisuutta. Voitte kuitenkin varmistaa paikkanne jo nyt ilmoittamalla meille alustavasti osallistumisestanne. Olette myös lämpimästi tervetulleita välittämään kutsua eteenpäin verkostoissanne.

Ennakkoilmoittautuminen