By

Homma hallussa -tutkimuksen julkaisutilaisuus

Tänkin suomalaisten elämänhallintaa käsittelevä, ensimmäinen itsenäinen tutkimus julkaistiin tiistaina 4.6.2013 Elämänhallinta – arjen sanastosta yhteiskuntapolitiikan keskiöön -tutkimusta inspiroi muun muassa havainto suomalaisten kokemuksellisesta hyvinvoinnin vajeesta. Nykyisessä monimutkaistuneessa maailmassa – valintojen viidakossa – ihmiset eivät vaikuta onnistuvan elämään arvojensa ja tavoitteidensa mukaisesti. Tutkimus käsittelee elämänhallinnan merkitystä yksilön tavoitteiden saavuttamisen ja onnellisuuden kannalta.

Helsinki Think Companylla vietetyissä julkkareissa kommentaattoreina toimivat kansanedustaja Päivi Lipponen, Sitran johtava asiantuntija Timo Hämäläinen sekä yrittäjä Jari Sarasvuo.

Koulutuspolitiikkaa orientoitunut kansanedustaja Päivi Lipponen nosti esille koulun merkityksen. Tänkin tutkimuksen mukaan koulutus vuosissa ei ollut yhteydessä elämänhallintaan. Lipponen tarttui tähän havaintoon ja hänen mukaansa tulevaisuudessa koulun pitäisi antaa entistä enemmän työkaluja itsereflektioon ja valmiuksia löytää paikkansa muuttuvassa maailmassa. Tärkeitä yksilön kannalta ovat oikea asenne ja riskinsietokyky, joiden tulisi olla osa oppimisprosessia.

DSC_0164-hamalainen2Sitran johtava asiantuntija Timo Hämäläinen esitti useita elämänhallinnan tasa-arvoa edistäviä politiikkasuosituksia. Hän jakoi suositukset kahteen ryhmään: elämää yksinkertaistaviin ja arjen kapasiteettia lisääviin suosituksiin. Hämäläinen oli yhtä mieltä Lipposen kanssa koulutusjärjestelmän merkityksestä, mutta lisäksi hän nosti esille muun muassa teknologian, kaupunkisuunnittelun ja organisaatioiden rakenteet elämän kompleksisuuteen vaikuttavina tekijöinä. Ytimessä on valintatilanteiden selkeyttäminen ja sellaisen antihauraan elämänasenteen luominen, jolla varustettu ihminen selviäisi myös negatiivisista ja odottamattomista kokemuksista.

 

DSC_0243-jariYrittäjä Jari Sarasvuo oli ilahtunut tutkimuksen tärkeästä aiheesta. Hän näki siinä runsaasti yhtymäkohtia vuonna 1998 julkaisemansa Sisäinen sankari-kirjan kanssa. Sarasvuo iloitsi tieteen edistymisestä, sillä verrattuna Sisäiseen sankariin hän piti Tänkin julkaisu tieteenä ja mahdottomana jättää noteeraamatta. Lisäksi Sarasvuon mukaansa nykyisessä työllisyyskysymyksessä on hyvinvointivaltion kestävyysvajeessa on kyse juuri elämänhallinnasta. Sarasvuo kuitenkin näki nykynuorissa valtavasti potentiaalia ja parannusta elämänhallinnan suhteen.

Kiitokset kaikille läsnä olleille! Tästä on hyvä jatkaa keskustelua ja elämänhallinnan tuomista yhteiskuntapolitiikan keskiöön.

Tutkimuksen voi ladata itselleen täältä.
Lisää kuvia julkkareista voi katsella täältä.
Julkkareiden videotallenne löytyy täältä.

Kuvassa Tänk Fellow Noora Laitio ja korkeakouluharjoittelija Marika Poutiainen uunituoreen tutkimusraportin kanssa. Kuva Helsinki Think Companyn Facebook-sivulta.